Als DJ is je apparatuur heilig. Zonder die apparatuur kun je natuurlijk niks, maar je raakt er gauw aan gehecht wanneer je veel tijd besteed aan het draaien van platen. Je hebt apparatuur voor DJ’s in veel verschillende vormen en maten natuurlijk. In clubs hebben ze meestal eenzelfde soort setup van appratuur, maar thuis kun je lekker doen waar je zelf zin in hebt. Je kunt helemaal los gaan met effecten en andere modules.

Ga voor digitaal

Vroeger was het nog dat je een kamer vol synthesizers, keyboards en audiomodules nodig had om alles bij elkaar te krijgen. Elk knopje had weer een andere functie en effect. Tegenwoordig is er al veel digitaal te krijgen, en wat ons betreft komt dat de DJ’s wel ten goede. Door de vele digitale toepassingen kun je het allemaal een stuk makkelijker meenemen, bijvoorbeeld naar een van je optredens. Je kunt ook makkelijk dingen toevoegen aan je setup of aanpassen naar jouw wens.

De basis is belangrijk

Al die toevoegingen en effecten zijn schitterend, maar vergeet de basis niet. Met een goede basis kom je verder dan veel extra modules. Kijk dus naar een kwalitatief goede mixer om te beginnen. Heb je genoeg kanalen en mogelijkheden?

Dan is het belangrijk om een goede koptelefoon te hebben. Een die een goed bereik heeft van lage en hoge tonen, en deze ook juist weergeeft. Anders krijg je iets anders te horen danin de club, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook je studio monitoren moeten deze eigenschappen hebben. Voor het eind mixen, dus eigenlijk de puntjes op de i zetten, heb je een goede weergave nodig van alle klanken. Gebruik je je laptop veel voor het samenstellen van nummers of mixen? Zorg er dan voor dat deze een goede geluidskaart heeft en voldoende werkgeheugen.